woensdag 5 juli 2017

De Helmen in Halen

Via Westerlo door de bossen naar Averbode.







In het begin was het pad goed berijdbaar, maar na een tijdje werd het slechter en dan ben ik maar terug via de grote baan naar Averbode gereden.
-


En dan in Zichem naar links de spoorlijn volgen naar Diest.


Diest
-


De 44 betonnen helmen van de provincie naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staan vanaf nu in Halen. Ze bevinden zich op een terrein aan de Betserbaan, dat na een verfraaiing officieel wordt ingehuldigd.
De 44 betonnen helmen werden vorig jaar gemaakt in opdracht van het provinciebestuur. Het ging om 44 identieke exemplaren met een gewicht van 1800 kg. Elk van de helmen werd aan een Limburgse gemeente uitgeleend. Het was aan de lokale besturen om de helm met de hulp van inwoners en plaatselijke kunstenaars de helm een persoonlijke artistieke toets te geven. Na die artistieke verfraaiing werden de helmen samengebracht op een terrein aan de toegang van het provinciaal domein Bokrijk in Genk.






































Monument voor de Zwarte Duivels, Betserbaan
Deze holle weg had in 1914 een diepte van 4 m. Tijdens de slag van Halen was deze weg van strategisch belang. Aan de holle weg hadden de Duitse ruiters problemen om de steile hellingen af te komen en werden onder vuur genomen door de Zwarte Duivels, die zich in de bosjes en struiken verschanst hadden. In 1976 werd het monument ingehuldigd ter ere van de Karabiniers-Wielrijders voor hun verbeten tegenstand tijdens het gevecht van 12 augustus 1914. Ter herinnering aan al de gesneuvelden, zonder onderscheid van herkomst, godsdienst of taal, werd bij gelegenheid van de 75ste herdenking in 1989 het Europese Kruis opgericht.




Het Centrum van Halen
-


Daarna nog een goede Chimay.